Шукати в цьому блозі

четвер, 12 жовтня 2017 р.

Свято сильних, мужніх і безстрашних

14 жовтня є особливим днем для українців. Він поєднав у собі три значущі підстави вважати його святковим: релігійну, державну, ідеологічну. Так, 14 жовтня – день Покрови Пресвятої Богородиці, яка з давніх-давен є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. У цей день відзначається День українського козацтва та День захисника України.

Розбудова незалежної України, досягнення нею в багатьох галузях життя світового рівня розвитку неможливі без пізнання і творчого відродження національно-духовних пластів минулого, зокрема великої Козацької доби. Козацтво на Поділлі мало глибокі історичні корені й відігравало одну з центральних ролей в історії України. Козацька доба – найбільш хвилююча і яскрава сторінка багатостраждальної історії Поділля. Козацтво – не тільки військовий, а й чітко виражений національно-культурний феномен. Сила, велич і мужність козацтва були настільки впливовими, що кожен мешканець України мріяв стати козаком.

До Дня українського козацтва та Дня захисника України фахівці відділу краєзнавства організували виставку-подію «Свято сильних, мужніх і безстрашних».

Виставка надає унікальну можливість, насамперед молодому поколінню, перенестися в епоху наших славних козацьких прадідів, «прожити» їхнім життям, вдивитися в портрети українських гетьманів і полководців, побачити, як воювали і який вигляд мав побут запорожців. Наразі ця сторінка нашої історії надзвичайно актуальна, адже звитяги козацьких полководців, блискучі перемоги запорожців у жорстоких боях, їхня любов до своєї вітчизни та незрадлива вірність побратимам є тим історичним і духовним стрижнем, що надає сили й енергії для боротьби за українську незалежність сьогодні, виховує в сучасних українців гордість за славетні здобутки нашої історії. Ми українці і повинні перш за все пам’ятати: хто ми, звідки наші корені.

Всіх бажаючих запрошуємо переглянути виставку у відділі краєзнавства Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва.

Немає коментарів:

Дописати коментар