Шукати в цьому блозі

середу, 24 січня 2018 р.

Нове видання!

До відділу краєзнавства Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва на початку 2018 р. надійшла нова книга – «Палац Потоцького» – фотоальбом самодіяльного фотографа-любителя, краєзнавця з Тульчина Вінницької області Владислава Вігуржинського.


Вігуржинський, В. Палац Потоцького : фотоальбом / Владіслав Вігуржинський. – Вінниця : Консоль, 2017. – 20 с.

Видання присвячене старовинному палацу в центрі Тульчина на Поділлі і є результатом дослідницької праці автора. В фотоальбомі розміщено фотографії минулих років, зібраних автором, у тому числі з фонду Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва, й матеріали реставрації палацу Потоцького в даний час.

Фотоальбом розрахований на істориків, краєзнавців, вчителів, студентів, туристів і всіх, кому цікава історія подільського міста.

Палац Потоцького у місті –
Перлина досі світова:
У коридорах й залах чистих
Минуле ніби ожива…
Ю. Хмелевський

Палацово-парковий ансамбль у Тульчині є зразком класичної архітектури. Чудові пропорції палацу, вишукані інтер’єри, неповторні пейзажі парку «Хороше» дозволяють віднести цей ансамбль до числа головних палацових споруд в Україні.

Палац побудований в 1782 р. графом Станіславом Феліксом (Щенсним) Потоцьким – одним з найбагатших магнатів Польщі, за проектом французького архітектора Лакруа, в будівництві брав участь архітектор Лятур.

Архітектура головного корпусу стримана і велична. З усіх боків застосовані переважно вертикальні елементи, щоб зробити якомога стрункішою цю гігантську споруду. Головний корпус палацу прикрашений іонічними пілястрами, вирізняється десятиколонним внутрішнім портиком, дещо висунутим вперед. За колонами портика знаходиться балкон другого поверху, що тягнеться уздовж всієї колонади. Палац був критий мідним листом, по урочистих днях дах надраювали до золотого блиску, щоб було видно далеко навкруги. Будівля мала сполучення з бічними флігелями через заокруглені галереї. Великий за розмірами ансамбль за поземним планом нагадував літеру П, відкриту на місто.

Палац Потоцьких є пам’яткою архітектури XVIIIст. Велична історія палацу Потоцьких в Тульчині дає можливість і сьогодні розкрити можливості цього архітектурного ансамблю для нащадків, туристичних груп зарубіжних гостей.




Немає коментарів:

Дописати коментар