Шукати в цьому блозі

понеділок, 25 березня 2019 р.

Французький шик у
Спичинцях
      Палац Тишкевичів у селі Спичинці створює враження затишного французького маєтку часів ренесансу. 
      Спочатку на цьому місці знаходився палац польського роду Собанських. В 1877 році Тереза Собеська одружилася з Генріхом Тишкевичем, який мав численні маєтки в Польщі. Серед представників роду були старости, військові, навіть засновник Бердичева та київський воєвода.
Палац Собанських на акварелях Наполеона Орди
     Подружжя Тишкевичів, Тереза та Генріх, 1877 року переїхали до Спичинців. Після пожежі 1880 року почалося будівництво нової будівлі в стилі французького неоренесансу.
Палац Тишкевичів у селі Спичинці

     Палац збудований з цегли, має прямокутне планування та бокові ризоліти, два поверхи та мансарду. Вікна напівкруглі, а дах прикрашений кованими решітками. У внутрішніх покоях збереглись фрагменти живопису та різьблення.
      Останній власник палацу – граф Генріх Йосип Тишкевич, що загинув 1944 року. В маєтку був французький регулярний парк. Досьогодні він не зберігся, проте лишилась огорожа, будинок управляючого та господарські приміщення.
      Нині в селі Спичинці – 500 жителів, атмосфера тиха та спокійна, що й не дивно. В часи Тишкевичів тут проживало більше 2 тис. жителів, була синагога та православна церква, споруджена 1728 року.
      
      Взято з сайту Україна - це ми! https://we.org.ua/malovnychi-kutochky-ukrayiny/vinnytska-oblast/frantsuzkyj-shyk-u-spychyntsyah/

Немає коментарів:

Дописати коментар