Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 29 травня 2020 р.

Водяні млини Вінниччини


Одними з найбільш загадкових та цікавих пам’яток на території України є водяні млини. Здебільшого зараз це занедбані будівлі, які своїм похмурим потужним видом натякають на колишню велич та значну роль в історії регіону. Водяні млини з’явились у нас ще у давньоруські часи. Спочатку їх було небагато, але з часом кількість зростала. У ХІХ столітті лише на Правобережжі працювали тисячі водяних млинів, а кількість виробленого ними борошна вимірювалася сотнями тисяч тонн. А будувались вони за досить цікавими проєктами, які передбачали крім функціональності, ще й естетичну красу. Часто млини нагадували палаци або замки. Про деякі з них сьогодні піде мова.

Водяний млин графа Потоцького
Старовинний млин графа Костянтина Потоцького (Сокілецький млин) розташований на мальовничому березі річки Південний Буг у селі Сокілець Немирівського району.
Будівля сокілецького млину зведена у 1899 році за проєктом талановитого архітектора Яна Гойріха. У 1921 році млин перебудували і переобладнали – до старого корпусу приєднали одноповерховий будинок. Це дало можливість використовувати всі споруди як електростанцію. Потім начебто тут базувався маслозавод.

У 1992 році пожежа знищили всі дерев’яні перекриття та елементи. З тих пір старовинний млин двічі планували відродити, але безуспішно.
У жовтні 2018 року вінницькі степістки із колективу «Flame Tap» Яна Лісова та Євгенія Дудник-Танасюк вразили усю країну танцем біля старовинного млину, що у Сокільці. На аварійному мосту вони станцювати в автентичному вбранні під композицію гурту «ДахаБраха».

У 2020 році Фонд державного майна України оголосив конкурс на оренду старовинного млина. Для цього об’єкта шукають орендаря на щонайменше на 10 років. Очікується, що він розмістить там готельно-туристичний комплекс, кемпінг, базу відпочинку, або запустить нешкідливе виробництво, у тому числі – виробництво електричної енергії.

 Спадщина. Сокілець. Млин/Наследие. Соколец. Мельница Потоцких [Електронний ресурс] : [неймовірні фото Сокілецького млина] // Livejournal : блог. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://m-a-d-m-a-x.livejournal.com/152145.html (дата звернення: 28.05.2020), вільний. – Назва з титул. екрана.

Брацлавський млин
Найперший водяний млин з’явився у Немирові у 1862 році біля ставка на греблі річки Устя. Кошти на його будівництво виділили власники немирівських земель та меценати Щербатові.

Млин стоїть при дорозі, яка веде до Брацлава, звідси й така назва. Брацлавський млин у Немирові переобладнали під електростанцію у 1905 році. Тип млина – водяний млин-крупорушка-олійня. Проєкт гідроелектростанції на основі мельничної дамби розробив чеський архитектор І. Стібрал, який працював у Немирові за запрошенням княгині Щербатової. Талановитий чех звів у Немирові палац, винокурню, дизельну електростанцію та критий ринок. Деякі краєзнавці приписують авторство електростанції разом з млином іншому архітектору – Пехеру.
Будівля має форми модернізованого центральноєвропейського бароко. Побудована чеськими майстрами у «празькому стилі». Кладка виконана з бутового каміння під розшивку швів з деталями з цегли (труби, фронтон), які надають різнорівневій будові більш живого силуету, що є характерним для архітектури Поділля кінця ХІХ – початку ХХ ст.
До недавнього часу електростанція залишалась діючою. Але зараз планується її реконструкція і створення готельно-ресторанного комплексу.

Непран, В. Брацлавський млин [Електронний ресурс] : [фото Брацлавського млина] / В. Непран // Вільне слово. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://vilneslovo.com/брацлавський-млин/ (дата звернення: 28.05.2020), вільний. – Назва з титул. екрана.

Водяний млин у Новофастові
Водяний млин розташований на березі річки Горіхової (за іншими даними – Оріхової, Оріховатці) у селі Новофастів Погребищенського району. Раніше село називалося Голохвасти або Голохвастів.

Водяний млин збудований місцевими поміщиками Боровськими у 1896 році. Триповерховий млин викладено з червоної цегли. Головний фасад будівлі прикрашають арочні вхід і вікна.
Нещодавно споруду частково реконструювали: забетонували міжповерхове перекриття. Однак спроба відновити роботу млина не увінчалася успіхом. Але млин так і залишається окрасою села.

Наследие. Новофастов. Водяная мельница/Спадщина. Новофастів. Водяний млин [Електронний ресурс] : [фото Новофастівського млина] // Livejournal : блог. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://m-a-d-m-a-x.livejournal.com/355019.html (дата звернення: 28.05.2020), вільний. – Назва з титул. Екрана.

Водяні млини Браїлова
В містечку Браїлів, за періоду володіння ним графами Потоцькими (ХVІІІ – початок ХІХ ст.), на двох греблях річки Рів розташовувалися чотири млини, два з яких були цегляні, а інші два дерев’яні. Один з який побудований у 1846 році. Нажаль від самого млина лишилася лише цегляна коробка. Трішки далі розташований ще один млин. Він також не працює, але у кращому стані за попередній.


Браїлів [Електронний ресурс] : [фото млинів] // Україна Інкогніта : вебсайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://ukrainaincognita.com/vinnytska-oblast/zhmerynskyi-raion/brailiv/brailiv-0 (дата звернення: 28.05.2020), вільний. – Назва з титул. Екрана.

Немає коментарів:

Дописати коментар