Шукати в цьому блозі

субота, 18 травня 2024 р.

Новинки краєзнавчої літератури!


 Зінченко, А. Любов. Перелюб. Дітозгубництво. Вінницький повіт і довкруж, 20-40-і рр. ХIХ ст. / Арсен Зінченко ; Музей Вінниці. – Вінниця : Твори, 2023. – 192 с. – Бібліогр.: с. 184–189.

 Нещодавно краєзнавчий фонд поповнився новим краєзнавчим виданням українського історика, доктора історичних наук, професора, громадського діяча Арсена Леонідовича Зінченка «Любов. Перелюб. Дітозгубництво. Вінницький повіт і довкруж, 20-40-і рр. ХIХ ст.» (2023).

Арсен Зінченко

У цій праці, крізь призму архівних документів 20-50 рр. ХIХ ст., що стосуються мешканців Вінницького повіту та ближчих до нього населених пунктів, а також фольклору та літературних текстів першої половини ХІХ століття, автор висвітлює тогочасні інтимні людські стосунки, а також пов’язані з ними конфлікти. У книзі порушуються питання шлюбних і позашлюбних стосунків, небажаної вагітності, «блудного життя» тощо.

Також Арсен Зінченко у своїй праці розглядає соціокультурні та станові орієнтири вінницького суддівства і духівництва першої половини ХІХ століття. Адже їхні погляди на життя та ціннісні орієнтири безпосередньо впливали на зміст судових ухвал.

За словами Арсена Зінченка в окремих справах таки згадують про почуття любови, що привело до тілесного поєднання. І це почуття керувало коханцями так сильно, що часом штовхало навіть до самогубства і злочину.

Книга цікава для читачів, які цікавляться соціально-психологічними аспектами минулого, історичними аспектами людських стосунків і їхнім відображенням у судовій системі того часу.

Ілюстрація Ірини Прокопчук "Мамина колискова"




Немає коментарів:

Дописати коментар