Шукати в цьому блозі

суботу, 13 травня 2023 р.

Новинки краєзнавчої літератури!


            

Рекрут, В. Непрочитані сторінки життєпису і поетики Лавра Миронюка / В. Рекрут, С. Гальчак, К. Завальнюк. – Вінниця: Меркьюрі-Поділля, 2023. – 328 с.

У виданні «Непрочитані сторінки життєпису і поетики Лавра Миронюка» Валерія Рекрута, Сергія Гальчака, Костянтина Завальнюка написано про історію сіл Рахнівка, Степашки, інших населених пунктів Гайсинщини, представлено життєвий та творчий шлях уродженця Рахнівки Лавра Зіновійовича Миронюка (1887–1931) – учасника Української революції 1917–1921 рр., педагога, поета, журналіста, редактора гайсинської газети «Народня думка», яка видавалася в період з 25 серпня по 7 жовтня 1919 р.

Поетика Лавра Миронюка насичена мотивами природи. В цій книзі Ви відчуєте вплив народної поезії, піднесеної до містично-релігійних сфер; будете вражені його цікавими метафорами, поєднаними формами музичності і пісенної легкості. 

Коли я сам себе питаю, в чому ж вартість моєї праці, то бачу її в самостійному процесі шукання історичної правди.

Я. Огородник

 


Огородник Я. Гетьманування Івана Скоропадського / уклад.: В. Рекрут, Ю. Степанчук. – Вінниця : Меркьюрі-Поділля, 2023. – 212 с.

У монографії «Яків. Огородник. Гетьманування Івана Скоропадського» вміщено матеріали неопублікованої дисертації видатного подолянина, державного діяча, педагога, історика Якова Огородника, збереженої як рукопис і виявленої В. П. Рекрутом у фондах Центрального архіву вищих органів влади та управління України. Відстоюючи засади державності, автор ґрунтовно характеризує діяльність гетьмана Івана Скоропадського – однієї з ключових постатей модерної української історії. На основі аналізу низки історичних джерел і літератури визначено фатальні об’єктивні чинники, які призвели до інкорпорації Лівобережної України до складу російської імперії.

Тому, ураховуючи важливість збереження пам’яті про гідних патріотів України та повернення до науково-краєзнавчого простору їхньої творчої спадщини, у цій книзі автори пропонують ознайомитися з життєдіяльністю Якова Андрійовича Огородника та його працею «Гетьманування Івана Скоропадського», написану в 1929 р. у Празі.

Ці видання будуть корисними для науковців, викладачів, краєзнавців, студентської молоді, а також для всіх, хто цікавиться історією української державності та рідного краю.


Немає коментарів:

Дописати коментар