Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 17 січня 2014 р.

Нові краєзнавчі видання

що надійшли до фондів Вінницької ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва у 2013 році:

1. Мудрак, О.В. Стратегія збалансованого розвитку Вінницької області: екологічна складова : навч.-метод. посіб. / О.В. Мудрак, Г.В. Мудрак. – Вінниця : ФОП Корзун Д.Ю., 2013. – 84 с.

Матеріал, викладений у посібнику, присвячений теоретичним і практичним аспектам екологічної складової збалансованого розвитку Вінницької області. Охарактеризовано екологічний стан атмосферного повітря, поверхневих вод, ґрунтів. Визначено джерела і види забруднення. Посібник призначений для державних службовців органів виконавчої влади, посадових осіб органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, викладачів, студентів та ін.

2. Завальнюк, Є. Космос далекий і близький / Є. Завальнюк. – Вінниця, 2013. – 56 с.


Книга 8-класника Вінницької ЗОШ № 18 Євгена Завальнюка містить краєзнавчі нариси про внесок вінничан у творення космічної галузі країни, а також науково-фантастичні оповідання «Політ на Титан у сні та наяву» та «Важлива місія».


3. Подільський говір : бібліогр. покажч. / Вінниц. держ. пед. ун-т ім. М. Коцюбинського, Кам'янець-Подільський нац. ун-т ім. І. Огієнка ; уклад.: І.В. Гороф'янюк, Н.Д. Коваленко, Т.М. Тищенко. – Вінниця : Планер, 2013. – 141 с.

У покажчику подано перелік друкованих праць, у яких з’ясовано історію розвитку, територію побутування та визначальні риси подільського діалекту південно-західного наріччя української мови. Видання розраховане для мовознавців, фольклористів, етнографів, викладачів та студентів.

4. Вінницький трамвай. 100 років / уклад. Н.М. Космина. – Вінниця : Вінницька газета, 2013. – 100 с. : кол. іл., портр.


Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління відзначає свій столітній ювілей. До цієї дати й було підготовлено це видання. У книзі розповідається про історію створення підприємства, про людей, які творили цю історію та сучасну діяльність ТТУ.

5. Антонюк, О. Без минулого немає майбутнього : із історії м. Жмеринка / О. Антонюк. – Вінниця : Нілан-ЛТД, 2013. – 280 с. : фотогр.

В даній книзі автор розповідає про початок національно-визвольних змагань 1917-1920 рр. на теренах Жмеринської землі, становлення радянської влади, події громадянської війни, історію розвитку освіти, медицини, культури, будівництво авіації на Поділлі в 1914-1918 рр. З книги читач дізнається про історію розвитку та будівництва вулиць у м. Жмеринка, про генеалогічне дерево династії графів Гейденів, будівництво підземних тунелів і ходів та багато іншого.

6. Козюк, Є.І. Чеснівка : історія та сьогодення / Є.І. Козюк. – Вінниця : Вінницька газета, 2013. – 168 с.


У книзі використані архівні матеріали та численні спогади старожилів села Чеснівки. Тут коротко описані життя наших предків, їхні долі в різні періоди української історії. Книга розрахована на широке коло читачів та усіх, хто любить неньку-Україну і цікавиться Подільським краєм.

7. Козюк, Є. Весілля на Поділлі. Село Чеснівка / Є. Козюк, Н. Бригас. – Вінниця : Вінницька газета, 2013. – 36 с. : фотогр.
 
Це фольклорне видання про весільні звичаї та обряди древнього козацького села на Поділлі Чеснівки, що стоїть вже 250 років на схилі Волинсько-Подільської височини над берегами річки-витоку Самця. Світлини люб’язно надані односельцями.




8. Крохмалюк, Р. Село Житники – наш рідний край, наша історія жива / Р. Крохмалюк. – Вінниця : ФОП Корзун Д.Ю., 2013. – 71 с.


Дане видання розповідає про минуле та сьогодення села Житники Мурованокуриловецького району, про буремні роки ХХ століття, роки розвитку, людей, що творили цю історію. Один з розділів присвячений заповідним стежкам рідного краю. Книга буде цікава краєзнавцям, історикам, любителям зеленого туризму.



9. Вінниця дзвінка : антол. поезії друга пол. ХХ ст. – 2013 рік / упоряд. Ю.В. Шураєв. – Вінниця : ГЛОБУС-ПРЕС, 2013. – 224 с. : фотогр.
 

Антологія знайомить з поетичними творами двадцяти п’яти вінницьких поетів. Всі вони досить різні. Але є те, що їх об’єднує: у певні періоди їх життя було пов’язано з проживанням та поетичною творчістю у мальовничому місті Вінниці. Поетичні творіння кожного автора мають своє обличчя й свій неповторний голос. У книзі ви знайдете вірші різноманітних форм та духовних напрямів.

10. Козачун, Л. Я закоханий змалку в село : поезії / Л. Козачун. – Вінниця : Ландо ЛТД, 2013. – 102 с.

До книги поезій сучасного автора, що проживає в селі Бабчинці Чернівецького району на Вінниччині, ввійшли твори, наповнені життєвим змістом. Одвічні теми краси рідного краю, вірності та кохання, роздуми про долі простих людей та рідної держави – основний лейтмотив творчості поета.

Немає коментарів:

Дописати коментар