Святвечір. Багата кутя
Подоляни
віддавна заздалегідь старанно готувалися до різдвяно-новорічних свят. Різдву
передував чотиритижневий піст. У цей час виконувалися всі хатні роботи. У
деяких районах Поділля вже у XIX ст. як оригінальна оздоба на
Різдво використовувались паперові квіти й витинанки.
Святвечір –
це останній вечір напередодні Різдва Христового. Вранці в день Святого вечора
(«багатого Вечора», «багатої куті», «вілії») господиня починала готувати 12
пісних страв. У цій багатій, але пісній вечері використовували плоди поля,
саду, дари лісу. Різноманітна і багата їжа в цей день повинна була забезпечити
добробут і щастя сім’ї у наступному році.
Обов’язковими
стравами на столі є кутя, узвар та
вареники. Окрім цих страв, господині готували капусняк із пшоном і
квасолею, який на Поділлі називали «шупенею», горох, борщ пісний з карасями,
кашу гречану, пшоняну, вареники з капустою, картоплею тощо.
Обов’язково
на Святвечір господар заносив до хати сніп пшениці, жита або вівса («дід», «дідух»)
і ставив його на покуті. Дідух
символізував місце перебування душ померлих, а ще – новорічний врожай,
добробут, багатство та долю людей.
На
святково застелений стіл викладали обрядовий хліб, в ньому робили дірку і
вставляли високу воскову свічку. За звичаєм, на Поділлі випікали три хліби, які
у Святвечір клали на столі один поверх іншого.
Родина
збиралась біля столу з різдвяними стравами і починала молитись. Після молитви
господар брав кілька ложок куті та по ложці інших страв, змішував усе з борошном
і йшов у хлів та пригощав кожну тварину, щоб вона могла святкувати. Далі на
вечерю запрошували гостей.
Серед
подолян, як і в цілому на Україні, широко побутувало повір’я, що душі померлих
родичів беруть участь у святковій трапезі, їх обов’язково згадували добрим
словом. Для них після вечері залишали рештки їжі на столі.
У
перший день Різдва, звечора, починали колядувати. Обряд колядування нерідко
супроводжувався драматичним дійством живого вертепу, який представляв легенду
про незвичайне народження Христа.
У
наш час традиції Святвечора дотримуються більшістю людей і в селах, і в містах.
Не всі ритуали пам’ятаються, але основні звичаї – зустрічати свято всією
родиною, як і раніше живуть і шанують українським народом.
Немає коментарів:
Дописати коментар