Шукати в цьому блозі

суботу, 29 липня 2023 р.

Книга-подарунок!

 

Ой в лузі калина,

Ой в лузі червона

хорошенько цвіте!

 

Ой роде наш славний,

Роде наш преслівний,

багатенько нас є.

 

На днях, до нашого краєзнавчого відділу, завітав відомий в Україні педагог, поет, краєзнавець, фольклорист, етнолог, громадський діяч, лауреат премії ім. Олекси Гірника, переможець всеукраїнських конкурсів «Учитель року» (1991, 1994 рр.), член обласного літературно-мистецького об’єднання ім. Василя Стуса – Павло Іванович Ткачук. Він подарувала нашим читачам чудове краєзнавче видання про наше подільське село Чеснівка: «Роде наш славний!».

 

Ткачук, П. Роде наш славний! / Павло Ткачук. – Вінниця : Вінниц. обл. друк., 2023. – 276 с. : іл.

Павло Ткачук. Фото з Інтернета

Книга «Роде наш славний!» – про талановитий чеснівський рід, про плодотворне село Чеснівка. Мовиться про сутність народного духу на прикладі одного села, одного роду, з багатьма відгалуженнями в різних краях і країнах – при цьому відкривається вічна таїна роду в історичному єстві України.

Жита і маки, полини, корівка…

Селянська мудрість окриля…

Мужній, натруджена Чеснівко, –

Вкраїні віддана земля.

Павло Ткачук

Чеснівка (Хмільницький район Вінницька область) – село невелике, але історично самобутнє. В наукових джерелах на чеснівецьких землях засвідчено два поселення Черняхівської культури ІІІ–ІV ст. н. е., яке називалося Горби. Село знаходиться на роздолі Подільсько-Волинського кряжа, межує на сході з селом Паґурці, на півдні – з Морозівкою і Лип’ятином, на заході – село Краснопіль і так звані Хуториська, на півночі – Сміла.



Немає коментарів:

Дописати коментар