Шукати в цьому блозі

субота, 20 липня 2024 р.

Цікаві книги у краєзнавчому фонді!

 

Бовуа, Д. Трикутник Правобережжя: царат, шляхта і народ. 1793-1914 рр. / Даніель Бовуа ; пер. з фр. З. П. Борисюк. – 2-ге вид. – Київ : Кліо, 2023. – 872 с. : табл. – Бібліогр.: с. 810–836.

Дослідження видатного французького історика-славіста, професора Даніеля Бовуа присвячена історії Правобережної України – Київщини, Волині й Поділля – у складі Російської імперії (1793–1914). Це перевидання в Україні в 2023 р., яка побачила світ у 2020 р., є, на думку автора, значущим. Воно свідчить, що повторна війна, нав’язана Путіним народу, який прагнув тільки бути незалежним і жити, дотримуючись засад європейської демократії, увиразнила потребу збагнути корені тієї ненависті. І тоді стане зрозуміло: витоки того, що росіяни відмовляють українцям у їхньому праві на власну ідентичність чи, простіше, на існування, варто шукати в далекому минулому.

У центрі авторської уваги – боротьба між російським самодержавством та польськими елітами за панування в цьому регіоні, зокрема, за контроль над українським селянством. Автор показує складнощі входження колишніх земель Речі Посполитої в імперію Романових, пояснює, чому польська землевласницька аристократія усупереч зростанню російського націоналізму залишалася аж до 1917 р. привілейованою і успішною групою; висвітлює драматичну долю майже забутих істориками «проміжних» категорій населення, які не вписалися в жорстку станову ієрархію російського суспільства. Доводячи нереалістичність усіх проєктів як полонізації, так і русифікації основної маси населення Правобережжя, автор подає формування української нації як закономірний продукт історичних умов, що склалися на цих теренах.

Книга видана за ініціативи і творчої підтримки Ігоря Кавича – голови ГО «Підгірці-Шолом».

Даніель Бовуа. Фото з мережі "Інтернет"

Книжка адресована історикам, викладачам, студентам, а також широкому колу читачів, які цікавляться вітчизняною минувшиною.

Немає коментарів:

Дописати коментар