Шукати в цьому блозі

середу, 6 грудня 2017 р.

Великий подолянин

6 грудня 2017 р. відділ краєзнавства Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва організував та провів у бібліотеці літературно-мистецький вечір «Великий подолянин», присвячений 140-річчю від дня народження Миколи Дмитровича Леонтовича.

В програмі заходу відбулися виступи завідувача відділу новітньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею Лариси Семенко; кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри музикознавства та інструментальної підготовки ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського Анатолія Завальнюка та презентація його видання «Повне зібрання хорової та педагогічної спадщини М. Д. Леонтовича». Музичні вітання прозвучали у виконанні жіночого хору «Соломія» Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу (художній керівник Назарій Давидовський), народної хорової капели ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського (диригент Нінель Сізова, хормейстер Анна Білозерська) та народного колективу «Чисте джерело» (художній керівник Микола Йохна).

Також до заходу підготовлено віртуальний перегляд та книжкову виставку «Творець невмирущої пісні».

Микола Дмитрович Леонтович (13.12.1877, с. Монастирок, нині Немирів. р-ну – 23.01.1921, с. Марківка, нині Теплиц. р-ну), український композитор, хоровий диригент, педагог, фольклорист. 1887 р. навчався в Немирівській гімназії. Закінчивши підготовчий клас цієї гімназії, вступив до Шаргородської бурси, а з 1892 по 1899 рр. навчався в Кам’янець-Подільській духовній семінарії. Після її закінчення працював учителем музики та арифметики в Чуківській школі, викладав хоровий спів у Тиврівському духовному училищі, організував дитячий хор. На цей період припадає вихід його «Першої збірки пісень з Поділля». З 1902 до 1904 рр. працював учителем церковно-вчительської школи у Вінниці. 1904 р. у Петербурзі склав екстерном екзамени й отримав свідоцтво регента. З 1908 до 1919 рр. М. Леонтович викладав співи в Тульчинському єпархіальному училищі. Загалом у його доробку близько 200 народних хорових творів. Палкі прихильники творчості композитора у 1922 р. заснували на Поділлі філію Музичного товариства ім. М. Леонтовича, його ім’ям називалася Вінницька хорова капела. За проектом скульптора Г. Н. Кальченко та архітектора А. Ф. Ігнатенка в Тульчині споруджено пам’ятник композитору. Його ім’я має Вінницьке училище культури і мистецтв. До дня народження композитора у Вінниці кожного року проходить фестиваль хорової музики «Асамблеї Леонтовича». Щорічно в грудні у його музеї-квартирі в Тульчині проводяться традиційні вечорниці. 22 серпня 2016 р. в с. Марківка Теплицького району відбулося відкриття музею М. Д. Леонтовича – філії Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Немає коментарів:

Дописати коментар