Шукати в цьому блозі

вівторок, 28 листопада 2017 р.

Нове видання!

З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності, тисячолітньої історії державотворення українського народу, визнання історичного значення подій, пов’язаних з визвольною боротьбою початку XX століття та утвердженням української державності у формі Української Народної Республіки, Української Держави і Західноукраїнської Народної Республіки, їх значення для відновлення Україною незалежності у 1991 р., утвердження історичної єдності земель, консолідації суспільства, зміцнення міжнародного авторитету України та у зв’язку зі 100-річчям подій Української революції 1917-1921 років Президентом України П. Порошенком проголошено 2017 рік – Роком Української революції 1917-1921 рр.

Початок Української революції пов’язаний зі створенням Української Центральної Ради на чолі з Михайлом Грушевським 17 березня 1917 року. За короткий час вона перетворилася з представницького органу українського громадського руху на повноцінний парламент Української Народної Республіки.

В ході революції український народ уперше в ХХ столітті створив суверенну національну державу з усіма належними ознаками: територія, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мова. Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави та Західно-Української Народної Республіки українці довели свій потенціал національного державотворення. Вперше після століть бездержавності відбулося об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель.

Досвід самостійної соборної України відіграв вирішальну роль у подальшій визвольній боротьбі українців. Здобутки революції та причини її поразки мають стати важливим уроком для сучасної України.

Нещодавно до відділу краєзнавства Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва надійшло нове видання «Українська революція: погляд через сто років». У збірнику розміщені матеріали обласної науково-практичної конференції викладачів суспільних дисциплін технікумів та коледжів Вінницької області. Тематика конференції присвячена подіям української революції 1917-1921 рр. Висвітлюється питання відродження української державності в той період, діяльність Центральної ради, Гетьманату діяльність більшовиків. Визначається роль та значення революції з позиції сьогодення, порівнюючи революційні процеси з проблемами сучасності. Велика увага приділяється подіям революції на Поділлі: розвиток селянського руху, боротьба повстанських загонів, діяльність відомих діячів тощо.

Всіх бажаючих запрошуємо детально ознайомитися з виданням у відділі краєзнавства Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва.

Немає коментарів:

Дописати коментар