Шукати в цьому блозі

понеділок, 8 січня 2018 р.

Жмеринський дивотворець

Вінниччина завжди була багата народними талантами. В їх рясному сузір’ї зіркою першої величини сяє ім’я всебічно обдарованого, дивовижного умільця: майстра по виготовленню музичних інструментів, фотографа, самодіяльного кінооператора, механіка, поета, скульптора і художника, відомого на увесь світ майстра – мікромініатюриста Михайла Григоровича Маслюка (14.01.1918-28.10.1995), руками якого створено чимало див, гідних захоплення і пошанування.

Михайло Григорович Маслюк народився 14 січня 1918 року у мальовничому селі Рижавка Жмеринського району на Вінниччині в сім’ї хліборобів. У народі кажуть талановита людина – талановита у всьому. Це вислів поправу належить Михайлу Маслюку. Він прекрасно грав на інструментах, які сам створював, писав вірші, займався різьбою, виготовляв та ремонтував годинники, однак прославився, як майстер мініатюр. За своє життя він створив майже 500 мікрошедеврів. У 1968 р. його витвір – паровоз, який у 20 мільйонів разів менше макового зернятка, було віднесено до Книги рекордів Гіннеса. Жмеринський мікромінітюарист не тільки підкував блоху, як Лівша, але й зв’язав її ноги золотим ланцюжком та замкнув малесеньким золотим замочком.
мініатюра у вушці голки
Першу виставку своїх робіт Михайло Григорович розмістив на циферблаті наручного годинника, згодом на розрізі макового зернятка ним було розміщено 70 мініатюр, до яких увійшов потяг з п’ятнадцятьма вагонами в «тунелі», що у 3,5 тисячі разів тонший за людський волос. Серед мініатюр Михайла Маслюка є і книги, одна з них – томик Олександра Пушкіна, в якому вигравірувано уривки з віршів поета. Вченими цю книгу було визнано, як книгу – пилинку, тому що за їх підрахунками, таких книжечок в маковому зерняті вмістилося б шістдесят штук. На рахунку умільця ще один шедевр – «Кобзар», який рахується самою маленькою у світі книгою.
трактор у порівнянні з маковою зерниною
Одна з трьох мікроскопічних книжечок майстра зберігається в музеї О.С. Пушкіна в Москві, інша у Вінницькому краєзнавчому музеї. Високо цінуючи видатні заслуги майстра, жмеринчани присвоїли М. Маслюку звання «Почесний громадянин міста Жмеринки». На його честь на будинку, де він жив, встановлено меморіальну дошку.

До сторіччя від дня народження видатного земляка у відділі краєзнавства Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва організовано виставку-ювілей «Майстер мініатюри з Подільського краю».

Немає коментарів:

Дописати коментар