Шукати в цьому блозі

середу, 7 вересня 2022 р.

Нариси життя Гайсинщини

 


Завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна – державою.

М. С. Грушевський

 

Рекрут, В. Нариси життя Гайсинщини. Кн.  ІІІ : Видатні постаті Гайсинщини у боротьбі за державність України / Валерій Рекрут. – Вінниця : Меркьюрі-Поділля, 2022.

Т. 1 : Ананій Волинець, Іван Миколайчук. – 456 с. : іл., фот.

Т. 2 : Харитон Лебідь-Юрчик, Микола Литвицький, Яків Огородник. – 408 с. : іл., фот.

 


Сьогодні до відділу краєзнавства потрапило науково-краєзнавче видання «Нариси життя Гайсинщини. Кн.  ІІІ : Видатні постаті Гайсинщини у боротьбі за державність України», яке подарував відомий краєзнавець, кандидат історичних наук Рекрут Валерій Пилипович.

 

Протягом тривалого часу державотворча діяльність багатьох видатних українців свідомо замовчувалася, або ж грубо фальсифікувалася. На жаль, часто «поза кадром» залишається не лише народ, як головний творець історії, але й справжні лідери, національна еліта. Лише за часів незалежної України пересічним громадянам вдається пізнати історичні витоки подій і зміст життя людей, які творили нашу історію. Тому тепер, коли відбувається хоч і запізнілий у часі, але закономірний процес переоцінки цінностей, пов’язаний, насамперед, із відтворенням національної ідеї, Україна повертає забуті імена патріотів, вчених, діячів культури і мистецтва, яким належить вагомий особистий внесок у становлення державності.

 


У нарисах з історії Гайсинщини на основі широкої джерельної бази висвітлюється життєвий шлях видатних подолян Ананія Волинця, Івана Миколайчука, Харитона Лебідь-Юрчика, Миколи Литвицького та Якова Огородника. Аналізується їхня участь у національно-визвольній боротьбі за державність України в першій половині ХХ ст.



Видання розраховане на науковців, краєзнавців, викладачів, студентів та всіх, хто цікавиться історією українського народу.

 

Для довідки:

Рекрут Валерій Пилипович – кандидат історичних наук, заступник директора Вінницької філії Центру дослідження історії Поділля Інституту історії НАН України при Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка, член правління Вінницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Почесний краєзнавець України.

Народився 7 січня 1948 р. в м. Баку (Азербайджан) в родині військовослужбовців. У 1957-1998 рр. проживав у м. Гайсин, де закінчив 11 класів міської школи № 4 та згодом працював в системі споживчої кооперації. За період роботи в 1971-1998 рр. обіймав керівні посади на комбінаті кооперативної промисловості, обирався головою правління Гайсинської райспоживспілки тощо.

Протягом 1998-2013 рр. працював на посаді заступника голови правління Вінницької облспоживспілки, обирався головою облвиконкому профспілки працівників споживчої кооперації. У 2004-2012 рр. працював викладачем та очолював відділ дослідження історії кооперації Вінницького кооперативного інституту.

Автор 8 монографій (частина в співавторстві з О. Реєнтом, В. Подоляном, К. Завальнюком). Член авторських колективів із написання наукових досліджень з історії споживчої кооперації України та Вінницького кооперативного інституту. Упорядник 2 книг праць Й. Волошиновського. Автор близько 200 науково-краєзнавчих статей.

Немає коментарів:

Дописати коментар