Шукати в цьому блозі

понеділок, 18 травня 2020 р.

Музеї Вінниці!


Музею ретро-техніки «АвтоМотоВелоФотоТелеРадіо»

Музей ретро-техніки «АвтоМотоВелоФотоТелеРадіо» у Вінниці відкрився у січні 2013 р. в приміщенні автосалону «Володимир» в центрі міста.
В основі експозиції – приватне зібрання раритетних автомобілів та іншої техніки вінницького колекціонера, реставратора і музиканта  Олексія Стрембіцького. Колекцію раритетних предметів він почав збирати ще у 1977 р. Розпочиналось це ретро-хобі з трохи більше як 10-ти експонатів. Поступово власник музею, Олексій Михайлович, почав не лише збирати цікаві речі, але і купувати. Так у 1979 році ним було придбано перший перший ретро-автомобіль ГАЗ 67. Сьогодні у його колекції більше 100 експонатів: автомобілі, мотоцикли, велосипеди, патефони, телевізори, фотоапарати, радіоприймачі та ін. Загалом близько 60% всіх експонтаів у музеї належать Олексію Михайловичу. Решта колекції доповнені друзями та товаришами власника – Володимиром Суржиковим та Олександром Івановим. Також до музею приносять всілякі цікаві речі й самі вінничани. Всі експонати діючі, багато з них є символами радянської епохи.
У вінницькому музеї ретро-автомобілів можна посидіти за кермом будь-якого авто, приміряти військову форму різних країн, сфотографуватися в історичному образі. Тут стоїть барабанна установка, на якій можна пограти.
Після відвідування цього музею, ви залишитеся під великим враженням!

Музей української марки ім. Якова Балабана

16 вересня 2016 року у Вінниці запрацював перший і єдиний Музей української марки. Відкрили його – БО МБФ Музей української марки ім. Якова Балабана та Вінницька міська рада. Музей розташувався у центрі міста – по вулиці Соборній, 22.
Музей носить ім’я Якова Балабана. Він був уродженцем Вінниччини, служив свого часу сотником армії УНР. Нині в Нью-Йорку проживає його син – Олександр Балабан. Він все життя присвятив колекціонуванню українських марок та вивченню свого українського коріння. Відкриття музею марки на землі свого батька було давньою мрією Олександра.
«Тут представлено менше 1% колекції, яку маю у Нью-Йорку. У мене квартира від підлоги до стелі заставлена альбомами з марками. Я й не знаю, скільки їх там є. Кажуть, що більше 10 тисяч. Вже й навіть у кілька мільйонів доларів колекцію оцінили. Та я не бажаю її продавати – я хочу залишити по собі пам’ять та зберегти пам’ять свого батька. Бо він багато пережив – брав участь у бою під Крутами, був сотником армії УНР. Доля його змусила емігрувати – так він опинився у США. І я своє українське походження почав вивчати саме завдяки маркам – на одній з них я побачив тризуб. І тоді я захотів зібрати всі українські марки – так і почалося моє захоплення. Та це тоді було небезпечно – мало хто знає, що за це колись могли навіть розстріляти, якщо знаходили марки з тризубом», – розповів Олександр Балабан, котрий прибув зі США на відкриття музею.
В експозиції представлені одні з найцікавіших марок, деякі з них є лише в одному екземплярі. Є марки вживані в Одесі, радянські марки та навіть ті, на яких згадано Голодомор. Найстаріший конверт з поштовим штемпелем датований 1830 року.

Музей моделей транспорту

27 квітня 2018 р. у Вінниці (Соборній, 64) відкрили єдиний в Україні музей моделей транспорту. На сьогодні музей налічує близько 7 000 експонатів. Власником колекції є Олександр Вдовиченко, людина яка більше 45 років збирала дану колекцію. Експонати – як фабричного виробництва, так і ручної роботи.
Серед експонатів автомобілі, літаки, танки, кораблі, мотоцикли, трамваї, тролейбуси, автобуси, потяги. А також представлена колекція військового транспорту зроблена з пластиліну та справжні автомобільні двигуни.
Площа музею становить 180 квадратних метрів. Окрім експозиційної частини, тут є ще й навчальний клас на 26 місць, потужна фільмотека, по даній тематиці, та бібліотека спеціальної літератури більш ніж на п’ять тисяч книг і журналів.
На відкритті був присутній представник Книги рекордів України Ігор Підчібій, який зафіксував рекорд – 5037 моделей транспорту. Колекція постійно поповнюється. Ігор Підчібій вручив меру міста та засновнику музею відповідний сертифікат.
Олександр Вдовиченко
Крім моделей Олександра Вдовиченка, в музеї вже є унікальні моделі танків, броньованої та військової техніки роботи колекціонера Андрія Гарника.
Власник і засновник музею Олександр Вдовиченко розповідає, що представлені експонати збирав по різних країнах світу, зокрема Німеччині, Іспанії, Італії, США, а загальна вартість колекції складає щонайменше 150 тисяч доларів. Вперше свою колекцію відвідувачам, вінничанин показав у 2016 році, тоді міні-музей знаходився в ТЦ «Кемпа». Згодом він переїхав у невелике приміщення в «Універмазі». А ось тепер – нове приміщення!
У 2018 р. біля музею розмістили раритетний «Ягуар XJ6». Його перенесли на Соборну з площі «Ліверпуль». А через рік біля музею поставили ще один автомобіль. Цього разу привезли оригінальний автомобіль пожежників, основою для якого став «Запорожець» 1964-го року випуску. 


Музей науки

«Музей науки» – це науково-розважальний комплекс у Вінниці, в якому вивчають науку граючись. Понад 200 експонатів, що демонструють закони та явища з різних областей фізики, хімії, анатомії, оптики тощо. Усіх експонатів можна торкнутись руками та робити ефектні фото поруч. Відкрився цей музей у 2017 р.
Музей розташований на третьому поверсі ТРЦ «SkyPark». Територія музею складає більше 1000 квадратних метрів. Традиційними тут є різноманітні майстер-класи, шоу і конкурси для тих, хто бажає відчути себе справжнім дослідником. Усі експерименти, які проводяться у музеї, безпечні!
Мета організаторів музею – довести, що наука може бути захоплюючою та з елементами шоу.


Література:
Вишневська, Д. Від мініатюрних моделей до власного ретро-музею : [про вінницький «АвтоМотоВелоФотоТелеРадіо» музей] / Дарія Вишневська // RIA. – 2018. – 27 черв. – С. 17 : кольор. фот.
Мельник, В. «Автолегенди» у Вінниці : у Вінниці відкрився музей «АвтоМотоВелоФотоТелеРадіо» музей / В. Мельник // Вінниччина. – 2013. – 16 січ. – С. 5 : кольор. фот.
Ретро-музей АвтоМотоВелоФотоТелеРадіо у Вінниці! [Електронний ресурс] // MoeMisto : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://moemisto.ua/vn/blog/retro-muzey-avtomotovelofototeleradio-186.html (дата звернення: 18.05.2020), вільний. – Назва з титул. екрана. – Опис засн. на версії, датов.: 30.01.2020.
***
Мазур, В. Єдиний музей української марки відкрив у Вінниці американець з місцевим корінням [Електронний ресурс] / Віталія Мазур // VEЖА : вінниц. інформ. портал. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://vezha.ua/yedynyj-muzej-ukrayinskoyi-marky-vidkryv-u-vinnytsi-amerykanets-z-mistsevym-korinnyam-2/ (дата звернення: 18.05.2020), вільний. – Назва з титул. екрана. – Опис засн. на версії, датов.: 17.10.2018.
Мороз, О. У Вінниці відкрився унікальний Музей української марки / Оксана Мороз // Вінниц. газ. – 2016. – 23 верес. – С. 2 : фот.
У центрі Вінниці почав працювати перший в Україні Музей української марки : [відкриття першого й єдиного Музею української марки ім. Якова Балабана] // Освіта Вінниччини. – 2016. – 16 верес. – С. 5 : кольор. фот.
***
Мороз, О. Перший в Україні музей моделей транспорту : [відкрився у Вінниці] / Оксана Мороз // Вінниц. газ. – 2018. – 4 трав. – С. 8.
Музей моделей транспорту [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енцикл. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Музей_моделей_транспорту. – Назва з екрана. – Дата останньої правки: 14.02.2020. – Дата перегляду: 18.05.2020.
Раритетний «Запорожець» перетворили у пожежне авто : [який поставили біля музею моделей транспорту] // Новини Вінниччини. – 2019. – 18 верес. – С. 1.
***
  Краевский, С. В Виннице открыли новый неформатный музей : [в ТРЦ Sky Park відкрився «Музей науки»] / С. Краевский // Вінниц. реалії. – 2017. – 17 трав. – С. 12 : кольор. фот.
«Музей науки» : [в ТРЦ «SkyPark» відкрили на третьому поверсі «Музей науки»] // RIA. – 2017. – 21 черв. – С. 21.
Офіційний сайт «Музею науки» – http://science-museum.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар