Шукати в цьому блозі

вівторок, 5 травня 2020 р.

Майстри народної творчості

Скульбашевський Ральф Зігфрідович – майстер художніх полотен

Творчість художника Ральфа Скульбашевського – помітне явище в культурно-мистецькому житті Хмільника. Митець працював у різних жанрах образотворчого мистецтва, це: історичний, побутовий, пейзажний, натюрморт, портрет.
Народився майбутній художник у 1937 р. у м. Хмільник Вінницької області. Коли почалася війна, хлопцеві було лише чотири роки. Нестатки в сім’ї, важка праця батьків, не обминули його ні голод, ні холод. Ральфу довелося пройти непросту життєву дорогу.
Довгий час після школи Ральф працював оформлювачем в клубах, організаціях. В нього була велика любов до малювання, якою його наділила природа. І щоб стати справжнім майстром пензля, Ральф вступає до Сімферопольського художнього училища ім. Самокіша навчатись живопису (1966 р.).
У творчому доробку Скульбашевського пейзажі, портрети, натюрморти, а також жанрові картини.
Натюрморт
Все своє життя Ральф Скульбашевський професійно малює. В картинах художника переважає лірична нота. Його справедливо можна назвати палким життєлюбом, який вміє сумлінно працювати і до щему любить свою землю, своє рідне місто. За допомогою пейзажів Скульбашевського можна вивчати історію свого міста, краю.
Перша виставка Скульбашевського відбулась у 1985 р. у Вінниці спільно з іншими художниками. Через декілька років у фойє Хмільницького будинку культури відбулось відкриття персональної виставки художника.
Брав участь у республіканських (з 1968 р.) та всесоюзних (з 1974 р.) виставках.
Невільний ринок
Однією з яскравих його робіт є «Невільний ринок», яка відноситься до історичного жанру і розповідає глядачам про одну з багатьох трагічних сторінок історії нашого народу. Відома робота майстра «Автопортрет». Здається, художник зупинився на мосту на хвилину, але думки його понесли у таємну далечінь. За допомогою світла і тіні художник підкреслює те, на що повинен звернути увагу глядач, споглядаючи портрет на тлі історичних пам’яток минулої епохи. У Скульбашевського особливий талант малювати людське обличчя, його живість, характер, почуття.
Поранений
Роботи митця є у Польщі, Ізраїлі, Росії та інших країнах.
Ральф Скульбашевський вважав себе щасливою людиною та любив життя. У вересні 2008 р. серце талановитого художника перестало битись.         

Література:
«Невільничний ринок» у Будинку культури : [Хмільника проходила виставка робіт місцевого художника Р. Скульбашевського] // RIA. – 2005. – 19 січ.
Ткач, О. Людина, щаслива в творчості // Хмільник - Гарант. – 2000. – 27 січ. – С. 4.

Немає коментарів:

Дописати коментар