Шукати в цьому блозі

понеділок, 6 квітня 2020 р.

Нова книга


Нещодавно, у березні 2020 року, краєзнавчому відділу було подаровано книгу «Борсків – твердиня благочестя» (ТОВ «Твори», 2019), впорядковану літератором Андрієм Стебелєвим.
Книгу видано Видавничим домом «Моя Вінниччина» у співфінансуванні з обласного бюджету.
В ній йдеться про історію та долю Борскова Тиврівського району, колись квітучого села старообрядців на Поділлі. Ця книга містить розгорнуту довідку, написану А. Стебелєвим для електронної енциклопедії «Вікіпедія України», яка фактично є самостійним дослідженням. Книга вміщує фрагменти з архівних машинописів уродженців села Т. Красильникова та А. Мартинова (1959), а також В. Берьозова (1986).
Окремими розділами подаються матеріали М. Каменюка та С. Кочубейника, пов’язані з уродженцем села – Героєм України А. Пачевським.
Представлений у книзі контент супроводжується світлинами раритетів, зібраних Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм і Музеєм історії та культури старообрядництва Поділля.
Чимало матеріалів друкуються мовою оригіналу і навмисно не перекладені українською.

Для довідки: Бо́рсків – село в Україні, в Тиврівському районі Вінницької області. Населення, за офіційними даними останнього перепису, становить 267 осіб.
За історичним нарисом, складеним місцевими краєзнавцями, село заснували 1676 р. п'ятнадцять родин старовірів (Бакуліни, Берьозови, Глєбови, Жупанови, Каліннікови, Кравцови, Мартинови, Маслови, Мойсеєви, Москвічови, Нефьодови, Ратови, Рудакови, Федотови, Яблочнікови) з підмосковного міста Гуслиць (в 90 км від Москви), що переселились сюди від переслідувань за віру. На честь 300-річчя заснування села у 1976 р. місцева громада встановила камінь з відповідним пам'ятним надписом, втім, камінь цей було втрачено через зсув ґрунту. 

Посилання на електронне видання:
Борсків – твердиня благочестя / ред.-упоряд. А. В. Стебелєв. – Вінниця : Твори, 2019. –  204 с. + 16 с. кольор. іл. – (Сер. Моя Вінниччина ; № 37).

Немає коментарів:

Дописати коментар