Шукати в цьому блозі

четвер, 9 квітня 2020 р.

Мандруй Вінниччиною!


Замок Мерінга

Містечко Прилука зустрічається в Іпатіївському літописі під 1146 роком – тоді вона належала галицькому князю Володимиру. І тоді, вона, звичайно, не ділилася на Стару й Нову – це було одне містечко, а поділ відбувся десь у середині 19 століття. Нині у Старій Прилуці мешкає близько півтори тисячі осіб. Знана своїми пам'ятками – палацом, який порівнюють з Маріїнським у Києві, та цікавою церквою у стилі модерн (цегляний).
Садиба графа Мерінга у селі Стара Прилука на Вінниччині була збудована ще у XVІІІ ст. графом Олександром Борецьким у стилі бароко. Пізніше він у цій місцевості заклав парк і каплицю, а також займався розведенням породистих коней. Село лежить зовсім недалеко від обласного центру у напрямку на північний схід, у цій частині області багато цінних старовинних маєтків, зокрема садиба Ланге у Нападівці, маєток Тишкевичів (Спичинці) та будинок графа Ігнатьєва у Круподеринцях. Відомо, що у другій половині XІX ст. новий власник маєтку – Чеслав Здиховський, який був великим шанувальником художнього мистецтва, перебудував палац за проектом архітектора Кароля Маєвського. За часів Чеслава Здиховського у маєтку зберігалися картини старих шкіл німецьких та іспанських малярів, які оцінювалися на той час у сто тисяч срібних карбованців, пізніше частина цієї галереї потрапила до рук царської сім'ї.

Останнім власником маєтку в містечку був син відомого і найбагатшого київського лікаря (а можливо і найбагатшого лікаря Російської імперії) – Фрідріха Мерінга – Сергій. За часів Сергія Мерінга палац було перебудовано востаннє – саме тоді він став схожим на Маріїнський у Києві, хоча, звичайно, схожість віддалена, але вона є. А купив він маєток у Старій Прилуці у 1905 році.

Легенда про скарби Мерінгів
З іменем останнього власника пов’язана і легенда щодо скарбів його родини, кажуть, що вони заховані десь поблизу палацу. Мала місце історія, коли в стінах кімнат був знайдений сховок із перським килимом та золотими монетами. Але, на жаль, всі зусилля місцевих жителів знайти ці багатства закінчувалися нічим.


На початку ХХ століття Сергій Мерінг віддав маєток у оренду Казимиру Ближовському. На той час навколо палацу буяв парк, розташовувались різноманітні господарські будівлі (деякі з них збереглися). У минулому в унікальному парку кінця XVІІІ ст. знаходилися фонтани, статуї левів, зростали різноманітні рідкісні рослини. З тих далеких часів до сьогодні залишився лише фонтан, а також кілька цінних дерев з парку – блакитні сосни та ялини.
Палац графа Мерінга у Старій Прилуці вирізняється східним колоритом внутрішніх інтер'єрів, нині є закладом освіти (тут розташована школа-інтернат) і належить до пам'яток архітектури національного значення.
Преображенська церква
Ще однією пам'яткою Старої Прилуки є Преображенська церква. У 1907 році селяни звернулись до Мерінга з проханням допомогти у будівництві нової церкви. Той найняв вінницьких підрядників, а ті, в свою чергу, архітектора. Ним став інженер Ріхард Краус. Будівництво оцінили у 26700 рублів. Половину цієї суми дав Мерінг, половину селяни збирали самотужки.
 Палац можна віднести до таких, які обов’язково варто відвідати у Вінницькій області.





Бібліографія:
Томілович, Л. Історичні садиби Вінницької області / Держ. служба з питань нац. культ. спадщини ; Людмила Томілович. – Київ ; Чернігів : Деснянська правда, 2011. – 220 с. : кольор. іл. – Бібліогр.
Вербицька, Т. Палац Мерінга у Старій Прилуці виграли в карти? : [один з найбільш мальовничих на Вінниччині палаців потребує негайної реставрації] / Тетяна Вербицька // Поділ. порадниця. – 2015. – 22 лип. – С. 8 : кольор. фот.
Курбанова, А. Топ-5 палаців Вінниччини недалеко від міста : [про туристичні маршрути Вінниччини] / Альбіна Курбанова // RIA. – 2016. – 2 листоп. – С. 28 : кольор. фот.
Мельничук, С. Скарби графа Мерінга ще й досі у підземеллях Старої Прилуки і підігрівають пристрасті чорних археологів : [про історію палацу Мерінга, який побудований у Старій Прилуці і є пам'яткою архітектури державного значення] / С. Мельничук // Поділ. порадниця. – 2011. – 4 трав. – С. 4 : фот.
Мерінг, В. О. Проблема збереження архітектурної спадщини України (за матеріалами палацу Мерінгів у Старих Прилуках) / В. О. Мерінг // Гілея: науковий вісник : зб. наук. праць. – 2017. – № 7. – С. 96–101. – Бібліогр.
Окунь, К. А в Старій Прилуці – палац Мерінгів : [подорож Вінниччиною] / Катерина Окунь // Порадниця. – 2018. – 27 груд. – С. 3.

Немає коментарів:

Дописати коментар