Шукати в цьому блозі

середу, 8 квітня 2020 р.

Парк Ржевуських (Погребище)

Парк Ржевуських (Жевуських)



У XVIII ст. Погребище належало князям Вишневецьким, потім ненадовго потрапило у власть до Радзивилів і у середині XVIII ст. знову переходить у власність Ржевуських (за польською вимовою – Жевуських) – відомої і заможної родини, з якої вийшло багато політичних і військових діячів. У цій родині було дві дочки, які лишили свій слід в історії: в одну дочку був до нестями закоханий Пушкін, а інша стала дружиною Оноре де Бальзака. Погребище стає центром їх володінь, у другій половині XVIII ст. вони закладають тут садибу: будують палац, створюють парк, у кінці XVIII ст. – фундують костел, де буде знаходитись їх родинна усипальня. У 60-х рр. ХІХ ст. Адам Ржевуський поряд зі старим палацом, збудованим його дідом, закладає новий палац у неоготичних формах. Адам Ржевуський фундував також у 1864 р. новий костел у Погребищі.
Маєток Ржевуських, де народилась Е. Ганська, дружина Оноре де Бальзака. Акварель Н.Орди
Садиба Ржевуських не збереглася, за винятком парку, розташованого на березі ставка.
На протилежному боці великого ставка у кінці ХІХ ст. було закладено цукровий завод і поруч – садибу його власника Кричевського. Житловий будинок цієї садиби зберігся, в радянський період в ньому розташовувалась школа, на цей час – гуртожиток. Інші будівлі садиби, як і розпланування в цілому, не збереглися.
Парк колишньої садиби Ржевуських має статус пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення.
Зараз на території парку, який сьогодні має назву – Міський парк, можна побачити обеліск як символ пам’яті загиблим воїнам в Афганістані та в інших гарячих точках.
У другій половині 19 ст. через місто була прокладена залізниця. Так з'явилася станція Ржевуська.


Церква, яка стоїть на межі парку Ржевуських


Немає коментарів:

Дописати коментар